Parlem de la xerosi cutània: quines són les seves causes, símptomes i consells de tractament.

La xerosi cutània, o sequedat de la pell, és un problema comú que pot afectar persones de totes les edats i condicions de la pell. A continuació anem a explorar què és exactament la xerosi, quins són els seus factors desencadenants, els símptomes associats i els consells pràctics per tractar-la de manera efectiva.

Què és la xerosi cutània?

La xerosi cutània es caracteritza per una pell seca i, en alguns casos, escamosa. Pot afectar qualsevol part del cos, però és més comuna en zones com les mans, les cames, els colzes i els genolls. La sequedat de la pell pot ser un problema persistent o manifestar-se temporalment a causa de factors ambientals o de la salut.

Factors que desencadenen la xerosi

  1. Factors ambientals: L’exposició a temperatures extremes, l’aire sec i el vent potencien la sequedat de la pell.
  2. Factors de la pell: Certes condicions de la pell, com l’èczema, la dermatitis o la psoriasi, poden predisposar a la pell a ser més seca.
  3. Factors de l’estil de vida: Hàbits com el bany freqüent amb aigua calenta, l’ús excessiu de sabons forts o el fregament constant poden agreujar la sequedat de la pell.
  4. Factors de la salut: Algunes malalties com la diabetis, les malalties de la tiroide o els desequilibris hormonals poden contribuir a la sequedat cutània.

Símptomes de la xerosi cutània

Els símptomes més comuns de la xerosi cutània inclouen:

  • Pell seca, àspera o tibant
  • Escates o pells mortes
  • Prurit (picor)
  • Pell enrogida o inflamada en casos greus

Consells de tractament per a la xerosi cutània

  1. Hidratació regular: Aplica crema hidratant diàriament, preferiblement després de la dutxa o el bany mentre la pell encara està humida.
  2. Bany o dutxa Temperada: Evita l’aigua calenta, que pot eliminar els olis naturals de la pell i agreujar la sequedat.
  3. Sabons suaus: Utilitza sabons suaus i sense fragàncies per netejar la pell sense eliminar massa olis naturals.
  4. Evita rascar-se: Rascar-se pot irritar la pell i empeorar la sequedat. Utilitza cremes o locions anti-picor per alleujar la irritació.
  5. Hidratació interna: Mantén-te ben hidratat bevent prou aigua al llarg del dia i consumint aliments rics en àcids grassos omega-3, com peix, fruits secs i llavors.
  6. Consulta al teu dermatòleg: Si la sequedat de la pell persisteix malgrat els tractaments casolans, consulta al teu dermatòleg per obtenir consells i tractaments més específics.

La xerosi cutània pot ser una molèstia persistent, però amb els tractaments i els hàbits adequats, es pot alleujar significativament. Hidrata’t bé, tracta la pell amb suavitat i no dubtis a buscar ajuda professional si necessites assistència addicional en el maneig de la teva sequedat cutània. 

Abrir chat
Realitza la teva consulta
Hola
¿En qué podemos ayudarte?