11 Dic 2018

Viure amb el lupus

Hola de nou! 

A l’article d’avui us parlarem sobre el lupus: una enfermetat complexa que volem apropar a tots els nostres lectors, així com donar una sèrie de consells per conviure amb ella de la manera més còmode i normal possible.

¿Què es el lupus?

És una malaltia del sistema immunològic que provoca inflamació, enrogiment i dolor en diferents parts del cos, encara que els símptomes depenen de cada pacient i del tipus de lupus: pot afectar només a la pell i/o, de forma més habitual, danyar també les articulacions, els músculs i gairebé tots els òrgans.

 

Sol tractar-se d’un trastorn crònic i no té cura. Normalment, cursa amb brots, la qual cosa vol dir que presenta episodis aguts, durant els quals la persona se sent malalta, i uns altres de remissió, quan no hi ha símptomes o aquests són molt lleus.

 

Entre el 50 i el 90% de les persones que pateixen lupus identifiquen el cansament com un dels símptomes principals. Aparentment, són molts els factors que provoquen el cansament intens associat al lupus, entre ells, l’evolució de la malaltia, els trastorns d’ansietat o del somni, la manca de vitamina D i la falta d’activitat física.

 

Cal remarcar que avui dia entre el 80% i el 90% dels malalts de lupus tenen una expectativa de vida equiparable a la de la resta de la població. Si són capaços d’adaptar-se al ritme de la malaltia i a l’efecte del tractament farmacològic, poden portar una vida normal, similar a la de les persones que no la pateixen.

 

Per aconseguir-ho, us deixem alguns consells que esperem que us adjudin:

  1. Coneix bé la teva malaltia: Informa’t sobretot tot el relacionat amb el lupus i el seu impacte a la salut. Participa de manera activa a la planificació del teu tractament i tracta de conèixer els senyals d’aparició un brot (cansament, dolor), ja que t’ajudaran a prevenir-los i a reduir símptomes i visites al metge.
  2. Sigues constant amb el teu tractament: Una bona adherència als fàrmacs i dosis que el metge t’ha prescrit és vital per mantenir a ratlla els símptomes.
  3. Troba el teu ritme: La fatiga és un dels símptomes del lupus; has de tenir clares les teves prioritats per poder distribuir bé el teu temps i energia entre el treball i la resta d’activitats de la teva vida diària. Redueix el ritme quan sigui necessari, sense esperar a estar cansat i, si arribes a estar-ho, no et sentis culpable per això.
  4. La son és molt important. Durant els brots, has de dormir moltes hores, sobretot durant la nit, i anar reduint la quantitat a mesura que vagin desapareixent els símptomes. També pots fer petites migdiades per no arribar exhaust al final del dia.
  5. Cuida la teva alimentació: Segueix una dieta equilibrada i saludable, que inclogui tota classe d’aliments, però observa si algun d’ells desencadena o empitjora els teus símptomes. Si el lupus està actiu i no tens molt d’apetit pots fer ús de suplements vitamínics, encara que sempre has de prendre’ls sota supervisió mèdica.
  6. Realitza exercici físic de manera moderada. Sobretot en les etapes en què el lupus està inactiu, nedar, caminar, muntar amb bici o practicar altres activitats aeròbiques t’ajudarà a millorar la teva salut i benestar. Durant els brots, realitza exercicis per ampliar l’abast del moviment, com a estiraments, que disminueixen la rigidesa i augmenten la flexibilitat.

 

Per últim, i no menys important, és imprescindible que parlis amb els teus familiars i amics propers què és la malaltia i els seus símptomes. En moments de tristesa o desànim,parlar amb ells pot ajudar-te a sentir millor.

 

Gràcies per llegir-nos, amics i amigues i fins aviat!

Share
This

Escriu un comentari

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.