Hola a tots!

El tema que tractarem avui és un tema delicat, per la qual cosa volem advertir abans de seguir llegint el nostre post que, davant del dubte de tenir al nostre entorn una persona que pateix de bulímia, cal que parleu amb ella i aneu als centres sanitaris per obtenir un consell personalitzat en el vostre cas.

Que és la bulímia?

La bulímia és un trastorn de la conducta alimentària que porta, a la persona qui ho pateix, a ingerir quantitats excessives d’aliments d’alt contingut calòric de manera compulsiva i en molt poc temps.

Després, amb l’objectiu de no augmentar de pes, la persona tracta de compensar haver menjat massa amb conductes anòmales, com provocar-se el vòmit, abusar dels laxants i/o diürètics, practicar excessiu exercici físic o seguir dietes alimentàries restrictives.

Quins senyals poden alertar que existeix bulímia?

Cal tenir en compte que la majoria dels afectats per aquest trastorn són dones, però també hi ha un percentatge de homes que la pateixen.

Per poder diagnosticar aquesta malaltia, aquestes conductes compensatòries han d’aparèixer amb una freqüència d’almenys dues vegades a la setmana durant els últims tres mesos i ha de presentar-se la sensació de pèrdua de control pel que fa al menjar que s’ingereix, bé el seu tipus o la seva quantitat.

Com l’anorèxia, es tracta d’un trastorn mental greu, relacionat amb la por intensa a augmentar de pes, així com amb una preocupació excessiva i exagerada per la figura, ja que l’autoestima depèn sovint de la valoració que el pacient fa del seu cos, constituint aquest aspecte altre dels criteris diagnòstics d’aquesta malaltia .

Però, al contrari que en l’anorèxia, no sempre s’aprima, sinó que les persones malaltes poden presentar pes normal, sobrepès o baix pes. És un trastorn, a més, que origina sentiments de vergonya i culpabilitat, per la qual cosa sol mantenir-se ocult durant molt temps.

Quins són els seus símptomes?

Els símptomes de la bulímia nerviosa no sempre són fàcils de detectar, ja que la persona malalta tendeix a amagar i dissimular el seu trastorn i, de vegades, no es produeix un aprimament fàcil d’observar.

D’altra banda, tampoc cal esperar al fet que es donin tots els símptomes de la malaltia: davant la sospita d’alguns símptomes que poden marcar el seu inici s’ha de contactar amb el professional sanitari, ja que al més aviat possible s’iniciï l’abordatge, millor.

Per tant, els pares han d’estar atents a qualsevol signe que pugui alertar que el seu fill o filla sofreix aquest trastorn:

 • Irritació crònica de la gola.
 • Es poden perdre peces de la dentadura.
 • Dolors musculars.
 • Oscil·lacions brusques de pes (es perden o es guanyen entre 5 i 10kg. en poc temps).
 • Les menstruacions es tornen irregulars.
 • Cansament excessiu.
 • Percepció distorsionada de la mateixa imatge, trastorn sever de la imatge corporal.
 • Freqüents canvis d’humor.
 • Irritabilitat.
 • Tristesa, pessimisme i tendència a la depressió.
 • Aparició de sentiments de culpa i vergonya.
 • Sensació de descontrol.
 • Baixa autoestima i necessitat de ser aprovat pels altres.

Com veieu, és un tema molt complex que requereix de molta paciència i comprensibilitat sobre el pacient que està patint aquest trastorn.

Des de Farmàcia Mestre Climent us donem molts ànims a les persones que estigueu patint aquesta situació.

La confiança és el primer pas per fer front a aquests trastorns!

Share
This

Escriu un comentari

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.