Per preparar-nos millor per a la segona onada del coronavirus, és essencial tenir unes bones defenses. En aquests moments, és més necessari que mai entendre com funciona el nostre sistema immunitari, protegir-lo i enfortir-lo.

Davant del Coronavirus, cal adoptar noves pràctiques per protegir-nos bé. A més de millorar els hàbits per una vida saludable, també es recomana prendre mesures per reforçar el sistema immunitari i fer front a aquesta pandèmia.

El sistema immunitari ens permet lluitar contra gèrmens, virus i paràsits i destruir cèl·lules del nostre cos que no fan, òbviament, més nosa que servei. Tot i que és important cuidar-lo durant tot l’any, ho és encara més durant aquesta segona onada de coronavirus coincidint amb la tardor i època de refredats i de la grip.

Els 3 pilars del sistema immunitari: menjar bé, dormir bé i fer activitat física

El sistema immunitari depèn de la nostra genètica, però també està relacionat amb el nostre estil de vida, que hi influeix enormement. Menjar bé, dormir bé i fer activitat física són els tres pilars d’un bon sistema immunitari. Però també hi entren en joc altres factors.

Per a una persona que en principi està sana i no té cap malaltia prèvia, la vitalitat del sistema immunitari pot veure’s afectada per diversos factors, com per exemple una dieta deficient, la manca d’activitat física, l’estrès i la falta de son. Per a gaudir d’un sistema immunitari saludable, per tant, és important tenir un estil de vida saludable. Tot i això, cada persona és diferent i la reacció de cada persona davant d’una infecció serà diferent.

Menjar sa i produir hormona de la felicitat

El contingut del nostre plat és sens dubte un dels elements més importants per mantenir i enfortir el nostre sistema immunitari. S’ha establert que les persones amb una dieta variada i equilibrada com la mediterrània estan millor preparades per afrontar infeccions. El consum de fruites i verdures, llavors oleaginoses i cereals proporciona vitamines i oligoelements essencials per al sistema immunitari (vitamines A, E i C, zinc, seleni), i també fibra dietètica.

Els nutricionistes aconsellen no canviar de sobte la dieta, prioritzar els productes de temporada i no afegir sucres o greixos a la dieta amb l’excusa que estem tristos o deprimits. Idealment, caldria rebaixar les begudes alcohòliques i les ensucrades amb gas, ja que poden desestabilitzar el sistema immunitari.

Per augmentar la producció de serotonina (l’hormona de la felicitat) i, per tant, el funcionament de les cèl·lules immunes, neuronals i intestinals, assegureu-vos d’afavorir els hidrats de carboni de digestió lenta, especialment del pa, la pasta, els cereals, l’arròs, enlloc de consumir carbohidrats de digestió ràpida com dolços, galetes, pastes, etc.

Dormir 7 o 8 hores al dia

Amb una bona higiene del son, els paràmetres del sistema immunitari van en la direcció correcta. I si al contrari, dorms poc o dorms malament, el sistema immunitari es debilita. En aquesta època de pandèmia en què es pot alterar el rellotge corporal, és important mantenir un ritme per dormir bé i limitar l’insomni.

Cal dormir de 7 a 8 i, durant el dia, és important que entri la màxima llum solar possible a casa o al vostre lloc de treball per afavorir la melatonina, que regula el son. Si tens problemes per agafar el son, també pots prendre complements de melatonina, els pots trobar a la nostra farmàcia. 

Diverses investigacions han demostrat que prendre dues migdiades, mentre no durin més de 30 minuts cadascuna (una al matí i una altra a la tarda) ajuda a reduir l’estrès i compensar els efectes negatius de la privació del son sobre el sistema immunitari.

L’activitat física, el millor immunoestimulant

L’activitat física regular, com caminar 30 minuts al dia, millorant la circulació sanguínia, ajuda a augmentar la immunitat de les cèl·lules i a millorar la seva funció. Però aquesta concentració baixa 24 hores després de fer exercici per tant, perquè l’activitat física sigui beneficiosa, ha de ser regular. Les persones actives tenen aproximadament un 50% menys d’infeccions respiratòries que les persones inactives. 

L’exercici físic també redueix els nivells d’hormones de l’estrès com l’adrenalina i el cortisol, que us poden protegir de la malaltia. I, finalment, també estimula la producció d’endorfines, productes químics secretats al cervell que es creu que són analgèsics naturals i elevadors de l’estat d’ànim.

Share
This

Escriu un comentari

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.