Els propòsits d’any nou ja es troben en els pensaments de molts de nosaltres, oi? I probablement, deixar de fumar serà un dels propòsits més comuns. Ara, deixar de fumar pot convertir-se en un procés una mica més fàcil, almenys pel que fa a l’àmbit econòmic, ja que el Sistema Nacional de Salut finança per primera vegada la vareniclina i el bupropión, dos tractaments farmacològics per a deixar de fumar. Aquests dos productes vénen a complementar altres suports que ja es van oferint des de les consultes d’Atenció Primària, recorda el Ministeri de Sanitat.

Ja estan disponibles en la prestació farmacèutica tant bupropion com l’areniclina (registrada amb el nom de Champix), després dels últims acords aconseguits en la Comissió Interministerial de Preus de Medicaments del Ministeri de Sanitat.

Deixar de fumar segueix sent una matèria pendent

El tabaquisme constitueix el principal problema de salut pública prevenible als països desenvolupats sent un factor determinant de nombroses patologies i la primera causa de morbimortalitat evitable. A Espanya es registren 58.000 morts anuals associades al tabac.

La prescripció d’aquests tractaments es produirà a través la recepta electrònica per a pacients que estiguin inclosos en un programa de suport individual i/o grupal i a més compleixin els criteris establerts: tenir motivació expressa de deixar de fumar constatable amb almenys un intent en l’últim any, fumar deu cigarrets o més al dia i tenir un alt nivell de dependència, qualificat pel test de Fagerström igual o major que 7.

Cada prescripció es realitzarà per un envàs, la qual cosa equival a un mes de tractament. Després d’això, el metge, en el marc del seguiment del programa de deshabituació tabàquica, valorarà l’evolució de l’efectivitat del tractament amb caràcter previ a l’emissió de la següent recepta. El tractament complet té una durada entre nou i dotze setmanes i l’SNS finançarà un intent anual per pacient per a deixar de fumar.

Amb aquesta mesura, les autoritats sanitàries calculen que es poden beneficiar al voltant de 83.800 persones, amb un impacte pressupostari estimat de 7,9 milions d’euros en el primer any. Si vols més informació, consulta’ns a la farmàcia

Share
This

Escriu un comentari

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.